Choď na obsah Choď na menu

Ako vybrať stúpacie železá, mačky, protišmykové návleky...

 

V období, keď aj obyčajná prechádzka po chodníku ponúka katastrofické scenáre plné zlomenín a úrazov, určite stojí za zváženie kúpa práve týchto dômyselných reťazí s hrotmi, ktoré poľahky schováte aj do vrecka a v prípade potreby upevníte na topánku tak turistickú, ako aj takmer každú inú. Drobnosť, ktorú v súčastnosti využívajú mnohí zamestnanci z rizikovými profesiami, často pohybujúci sa v teréne, ale aj obyčajní chodci, ktorí majú už dosť šmýkania sa po tých našich "udržiavaných" zimných chodníkoch. Poďme sa pozrieť na tieto ľudovo povedané "nesmeky" zblízka:

- gumové sú uspôsobené veľkosti topánky a vyrábajú sa s hrotmi, ktoré zabezpečujú nohu proti pošmyknutiu

- retiazkové tvoria ich retiazky, ktoré sa prevliekajú pod podrážku topánky a dajú sa prispôsobiť jej veľkosti

- páskové na niekoľkých nastaviteľných pásových popruhoch sú osadené kovové hroty brániace šmyku

 

Gumové protišmykové návleky môžeme zaradiť medzi návleky s pevnou veľkosťou - ich veľkosť nemôžeme podľa potreby meniť, pretože nenájdeme na nich žiadne nastavovacie mechanizmy, avšak vyrábajú sa v bežných konfekčných veľkostiach S, M, L, XL; takže na svoje si príde každý. Dá sa povedať, že hovoríme o návleku pre všetky vekové generácie.

Gumový protišmykový návlek Magic Spikermagic-spiker.jpg

Ako už z jeho názvu vyplýva jedná sa o akýsi "čarovný hrot", ktorý vám pomôže prekonať nástrahy zimy. Jeho konštrukcia je veľmi jednoduchá, predurčená na rýchlu aplikáciu na topánku a tiež svojimi rozmermi nezaberie v ruksaku, taške alebo vrecku veľa miesta.

Kruhový design na rýchle nasadenie na obuv a päť oceľových hrotov nabrúsených tak, aby dokázali zaistiť čo najlepšiu trakciu. Tieto hroty sú umiestnené strategicky, pretože presne na týchto miestach najviac zaberáme a najviac sa možeme aj podkĺznuť.

Stúpacie železá, mačky

camp-ice-master1.jpg

Jedná sa o ozubenie pripevnené na topánky a jeho úlohou je zabezpečiť bezpečný prechod zľadovatelým, pre pohyb náročným terénom. Existuje niekoľko druhov stúpacích želiez - mačiek, pretože univerzálny druh nenájdete. Toto je dôvod, prečo si musíte pred ich kúpou stanoviť základné kritériá, odvíjajúce sa od druhu použitia. Na ich výrobu sa používajú rôzne druhy materiálov, spomenie niekoľko z nich:

- zliatina hliníka a titánu zabezpečuje síce skutočne nízku hmotnosť výrobku, ale ich odolnosť nie je práve najvyššia. Takže ak potrebujete šetriť na hmotnosti, sú ideálne, ale nevystavujte ich prílišnému mechanickému zaťaženiu.

- legované ocele, alebo použitie chróm - molybdénovej ocele s vylisovaním do profilu. Táto verzia snúbi dokopy húževnatosť, pevnosť a odolnosť, čo sú ideálne vlastnosti pre tento druh produktu.

 

Podľa konštrukcie poznáme dva druhy stúpacích želiez a to kĺbové a rámové a polokĺbové.

Kĺbové a rámové sú veľmi komfortné pri použití v náročných snehových terénoch, majú schopnosť nenaberať množstvo snehu, ktorý by uberal na efekte použitia. Zaisťujú bezpečnú chôdzu predovšetkým pri zostupoch. Vyrábajú sa v rôznych veľkostiach, niektoré sú veľkostne nastaviteľné - dokonca bez použitia nástrojov.

macky-stupace.jpg

Rámové mačky majú pevnú konštrukciu predurčenú na lezenie. Rámom výborne priliehajú k topánke, čo má nesporné výhody pre bezpečný pohyb. Ich jednotlivé diely sú rôzneho vypracovania, čo umožňuje použitie rôzneho druhu.

Polokĺbové mačky spájajú sa v nich vlastnosti aj využitie oboch predchádzajúcich druhov, to znamená výhod aj nevýhod dokopy, čo z nich v podstate robí priemer, hoci aj s univerzálnym využitím. Ich konštrukčné vypracovanie vedie k častému naberaniu snehu, takže je fajn upevňovať ich na podrážky, ktoré to čo najviac obmedzia. Postavenie hrotov na týchto stúpacích železách je uspôsobené rôznym druhom terénu. Tenšie a pevnejšie hroty umožnia ľahšie vnikanie do ľadu a aj pohyb v skalnatom teréne. Pri mačkách, ktoré plánujete používať predovšetkým v strmom teréne a na lezenie po ľade, je naozaj veľmi dôležité postavenie a rozloženie hrotov.

Nech už si teda zaobstaráte akékoľvek stúpacie železá, je nevyhnutné ich dôkladné pripevnenie k topánkam! V opačnom prípade môžete mať najkvalitnejšie mačky ktoré trh ponúka, ale budú vám skutočne len málo platné. Veľmi podstatnou súčasťou týchto pomôcok je aj poistka, ktorá by mala zaručiť, že náhodne odopnutá mačka, vám nespadne z topánky. Tiež kvalitná obuv je priam nevyhnutná, pretože mäkká topánka, pevne obopnutá stúpacím železom, dáva výborné podmienky na sťažený krvný obeh a následné omrzliny. Takže obuv má byť dostatočne pevná a ak hľadáte niečo s ďalšími výhodami, výborné je mať topánku vybavenú možnosťou uchytenia rýchlopripínacích mačiek. Toto vo veľkej miere odťaží vaše chodidlo.

Mačky - či stúpacie železá, sú síce vyrobené tak, aby zniesli naozaj veľa, ale nezabúdajte aj na ich dostatočnú údržbu. Hlavne sa snažte držať pokynov výrobcu a neexperimentovať, aby ste si ich vlastným pričinením nezničili, či nezbavili niektorých dôležitých vlastností.

 

zdroj: www.kopce.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.