Choď na obsah Choď na menu

Outdoorové aplikácie pre mobilný telefón

Cez Google Play sa dá nájsť množstvo aplikácií, ktoré sú určené na takmer všetky činnosti. Často sťahované sú napr. aplikácie predpovedajúce počasie, mapy, GPS navigácie, merače prejdených kilometrov, nastúpaných výškových metrov a veľa ďalších. Veľa z nich bežný používateľ ani nevyužíva, existujú však aj také aplikácie, ktoré v prípade náhlej zmeny počasia alebo úrazu môžu zachrániť život.  Tu sú niektoré z nich:

 

Aplikácia Horskej záchrannej služby

 

Jedna z novších aplikácií od slovenskej horskej služby. Je veľmi jednoduchá na použitie a poskytuje pre bežného užívateľa všetky dôležité informácie pre bezpečný pohyb na horách. Po zapnutí aplikácie vám hneď vybehne upozornenie aby ste si zapli GPSku. V tejto aplikácii sa dá zistiť kontakt na presné oblastné stredisko HZS. Ďalej si používateľ môže v sekcii VÝSTRAHY pozrieť najaktuálnejšie výstrahy pre danú horskú oblasť. Ak by sa stal úraz, aplikácia ponúka možnosť zavolať na tiesňovú linku HZS 18 300 alebo odoslať núdzovú SMS. Tvorcovia aplikácie mysleli aj na hluchonemých a ľudí, ktorí nevedia rozprávať. Tí môžu odoslať núdzovú SMS s konkrétnym piktogramom ako napr. piktogram pre zlomenina, krvácanie, zablúdenie,... Apka má tiež tri funkcie, ktoré dokážu uľahčiť prvú pomoc pre lajka. Je tam funkcia baterky pre smartphony, prerušovaná batéria ( vysiela presný núdzový signál v presnej frekvencii) a zvučka, ktorá používateľovi presne povie ako má podať prvú pomoc. Ukáže mu tiež akou frekvenciou má stláčať hrudník pri resuscitácii.

 

Mapy.cz

 

Aplikácia cez ktorú sa dajú stiahnuť offline mapy a pomocou GPS sa dá spoľahlivo chodiť kade-tade. Mapy.cz pomáhajú s orientáciou v teréne (zobrazujú turistické chodníky, lesné cesty,...), ale nezablúdite s nimi ani v meste (zobrazia každú uličku). Presnosť celého zariadenia však záleží od GPS signálu (ak je signál dobrý, je presnosť skoro 100 percentná). Výhodou je tiež možnosť naplánovať si trasu, vyhľadať zaujímavé miesta na trase a meniť formát mapy.

 

SnowSafe

 

Jednoduchá aplikácia z dielne horskej služby, ktorá je predovšetkým určená skialpinistom,
horolezcom a turistom, ktorí sa pohybujú vo voľnom teréne počas zimy (vo vysokých horách), kde hrozí nebezpečenstvo lavín. Používateľ si môže vybrať z 5 slovenských pohorí (Veľká Fatra, Malá Fatra Vysoké Tatry, Nízke Tatry, Západné Tatry), ale aj z okolitých pohorí ako sú Alpy (tal., rak., nem.,...). Aplikácia tiež zobrazuje mapy, kde sú uvedené najčastejšie lavinózne svahy. Je tu tiež funkcia na meranie sklonu svahu (tzn. sklonomer) a funkcia POZOROVANIE, cez ktorú sa dá poslať správa o aktuálnom stave na stredisko lavínovej prevencie.

 

 

 

Smartphony sa stali nepostrádateľnou súčasťou horských záchranárov - nespočetné množstvo úspešných záchranných akcií, ktoré boli vykonané prostredníctvom mobilných telefónov a smartphonov svedčí o ich kvalite. Musíme však brať do úvahy, že elektronické pomôcky nie sú bez chýb. Ak je batéria vybitá, prístroj chybný alebo žiadny GPS signál v údoliach, neslúži to ničomu a môže to byť až zavádzajúce. Preto si vždy    k vašej povinnej výbave do batoha pribaľte aj mapu v papierovej verzii, malý kompas, píšťalku a zrkadielko.  V prípade, že by technika zlyhala, stále je tu šanca zachrániť seba a ostatných.

 

 

zdroj: www.kopce.sk

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.